Sangele ombilical versus  sangele placentar?

Ce categorie de celule stem ar fi mai importanta, cea din sangele ombilical sau din sangele placentar?

Acestea sunt cateva din numeroasele intrebari cu care se confrunta viitorii parinti, fiind confuzati  de avalansa de informatii mai mult sau mai putin avizate, uneori  contradictorii pe care le primesc din partea bancilor de celule stem,  a mass mediei , a grupurilor de prieteni si chiar a unor medici. Discutiile pe forumuri reprezinta alte surse frecvent folosite de informare sau mai corect, de schimburi de opinii personale.

Dar care ar fi raspunsul in acest caz?  Este intradevar vorba de o alegere? Putem spune ca o categorie de celule stem este mai importanta ?  Raspunsul este categoric NU.

Sangele ombilical si sangele placentar sunt 2 termeni care exprima in fond acelasi produs biologic disponibil pentsectiune placentaru recoltare la nastere: sange continand aceleasi tipuri de celule stem si progenitori. Intre vasele placentare si cele din cordonul ombilical existand contiguitate (continuitate) si  sangele circulant este acelasi .

Diferenta intre cei 2 termeni reflecta doar modalitatea in care se poate recolta sangele ramas in cordonul ombilical si placenta :

1. Fie prin punctionarea venei spirale ombilicale de obicei la cativa cm fata de locul  in care a fost sectionat cordonul ombilical pentru a se desprinde nou nascutul de acesta .

2. Fie prin punctionarea directa a marilor vase de pe suprafata placentei  dupa ce aceasta a fost delivrata (eliminata) din uter sau a venei spirale ombilicale, la locul de emergenta (iesire) a cordonului ombilical  din placenta .

Cu cat volumul de sange recoltat la nastere este mai mare, cu atat cresc si sansele ca grefa sa contina un numar proportional mai mare de celule utilizabile in caz de transplant.

Ori din punct de vedere al unui transplant, numarul  total de celule nucleate (TNC) pe care grefa il contine reprezinta cel mai important criteriu cantitativ care conditioneaza calificarea sau nu, a unei grefe pentru tratarea unui  pacient.

Prin urmare, cea mai buna optiune de raspuns la aceasta intrebare, prin perspectiva unui potential transplant  ar fi: celule stem din sange ombilical + celule stem din sange placentar .

No Comments Yet.

Leave Your Comment

Positive SSL